Despre părintele Ioan Guțu de la Colciu, Sfântul Munte Athos (1906-1996) se spun următoarele:
"Mirenilor le spunea sa se spovedeasca des si sa se impartaseasca, sa se impace cu semenii lor si sa nu fie cu rautate, caci Dumnezeu nu locuieste unde este rautate si manie. Fiecare om are darul si harul lui Dumnezeu, insa daca omul nu e in iubire, acest har si dar e acoperit si nelucrator. Omului lenes, Dumnezeu ii acopera darul, iar el, nefiind in comuniune cu Dumnezeu, se chinuieste.Staretul nu avea darul vorbirii, al predicarii, dar primise in schimb de la Dumnezeu darul cunoasterii: stia ce gandesti, stia daca il iubesti sau nu, stia pentru ce veneai la el, daca veneai din curiozitate, ori ca sa te folosesti si, de multe ori, incepea sa raspunda inainte sa-l intrebi ceva.
Nu prea ii placea sa sfatuiasca. Spunea ca sfatuirea e o mare responsabilitate, caci cu sufletul omului nu e de joaca. Ai dat un sfat, de acel sfat poate tine mantuirea sau pierderea acelui suflet. Cand era vorba sa dea canoane, staretul nu era aspru. Spunea celor de langa el sa nu-si lase pravila si canonul, fiindca ele au o mare insemnatate in viata omului: il tin indreptat mereu catre Dumnezeu.De aceea, cand dadea un canon, il hotara si dupa starea sufleteasca a credinciosului, dupa puterile sale: celui firav ii dadea mai putin, iar celui tare mai mult. Pentru mireni, dadea canon dupa putere: rugaciunile de dimineata, de seara, un verset din Sfanta Scriptura si obligatoriu o catisma din Psaltire.
Pentru monahi, de asemenea, era obligatorie Psaltirea. Staretul tinea foarte mult la Psaltire. Sunt multi monahi in Sfantul Munte, care citesc si cate o Psaltire pe zi. Dar nu numai in Sfantul Munte, ci si in alte manastiri. La Psaltire este lucrarea harica cea mai mare; avem versete din psalmi in cele sapte laude, precum si in Sfanta Liturghie, caci Psaltirea este insuflata de Duhul Sfant. Psalmii trebuie cititi si atunci cand avem vreo boala sau vreun necaz, ori atunci cand moare cineva, dar o putem citi si atunci cand avem bucurii, o putem folosi ca rugaciune oriunde si oricand. Acum, insa, cand cineva are o problema sufleteasca, in loc sa mearga la duhovnic, se duce la psiholog, iar cand are un necaz, incepe sa-l acuze pe Dumnezeu. Pacat!"
text via mail Marian Maricaru
Foto: Părintele Ioan Guțu de la Colciu
Foto: Părintele Ioan Guțu de la Colciu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu